LİLİ MARLEEN HİKAYESİ

1960  lı yıllarda Almanya ya giden Türk işçiler , Almanların söylediği lili marleen şarkısını çok severler ve onlarda eşlik ederlermiş,bende  1980 li yıllarda gittiğimde çok kere  şahit oldum,sevgili hocamız  Serdar  beyin teşviki ile bu şarkıya çalışmaya başladığımda  2. dünya savaşında her iki tarafın 60 milyon a yakın insanın ölümü ile sonuçlanan dünya tarihinin bu en kanlı savaşında en çok söylenen ,ve 5 dakikalığına da olsa her iki taraf askerleri tarafından zevkle dinlenen bu şarkı da,aşkı,erkeksiz kadınları,çocukları,hüznü ile bir tarihi gerçeği görüyoruz.

M.K.Atatürk 1937/1938 yıllarında dünya savaşının çıkacağını görüyor,büyük ada daki park da şu sözü yazılıdır( sadece ufku görmek yetmez,ufkun ötesini de görmek gerekir).Atatürk bir dünya savaşını Almanların başlatacağınıı ,fakat yenileceğini,savaşın esas galibinin Sovyetler olacağını ve bizim bu savaşta tarafsız olmalıyız demiştir,bilindiği gibi 1989 yılına kadar sürüyor,yönetim hataları ile yıkılıyor bu rejim.

Lili marlen e gelirsek orada savaşan her iki tarafdaki askerlerde bu şarkıyı çok severek dinliyorlar 21.55 de savaş duruyor,tarihte savaşı durduran şarkı olarak anılıyor.Bu şarkı 1944 yılında meşhur normandiya çıkarmasında sabah şifre olarak radyo dan söyleniyor müttefik kuvvetlere çıkartmanın başladığını bildiriyor .

Lili Marleen aslında takma bir isim ,Alman asker Hans ın cepheye giderken sevgilisini Hamburg a bırakan Goethe'nin Lilis Park  şiirinden esinlenerek Lili ,ismini verdiği  Betty dir,Marleen ise Hans ın sahra hastanesinde tanışıp sevdiği hemşirenin adı dır.Bu iki kadın ın hayalinde birleştirdiği  aşk şiiridir.

           Kışlanın önünde ki fener

           Eskiden de oradaydı,şimdide orada

           orada tekrar  görüşsek ya

           Dursak lambanın altında 

           Tıpkı eskisi gibi ,Lili Marleen

 

Bu şiir 1937 de yayınlanır,şarkının ,Rusça,,İtalyanca ,Fransızca ,İngilizce  olmak üzere 40 dan fazla dilde yüzlerce müzisyen tarafından farklı türlerde söylendi,halen de söyleniyor.En önemli versiyonu Marlene Dietrich tarafından söylenen nidir.Türkiye'de Atilla ilhan tarafından şiir haline getirildi,

Ahmet Kaya  da bu şarkıyı söyleyenler arasındadır.

 

Saygılarımla

 

Ertuğrul ÖZBAĞ

 

Kimya Y. müh 

24.02.2023

 

3 Yorum

Suna Gülgüden

Suna Gülgüden

25 Subat 2023
Ertuğrul Bey, tebrik ediyorummm! Ne kadar güzel bir insanluk örneği! İnsanlar maaalesef politika yüzünden birbirine giriyor, savaşıyor! Hep güç peşindeler! Oysaki bu hikaye duyguların da var olduğunu ve onlarsız yaşanmayacağını gösteriyor! Çok duygulandım okurken! Kaleminize sağlık!
Halit Çalışkan

Halit Çalışkan

25 Subat 2023
Ertuğrul bey şarkının hikayesini çok güzel anlatmışsınız tebrik ederim Yeni yazılarını merakla bekleyeceğiz
Nilgün tezer

Nilgün tezer

26 Subat 2023
Hikayesi olan şarkıları çok severim! Bilgilendik teşekkür ederim.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.