NELERİ ALGILIYORUZ

 NELERİ     ALGILIYORUZ

 

SORU ŞUDUR : OLUŞ BENİM ETRAFIMDA MI DÖNÜYOR, YOKSA BEN OLUŞUN BİR PARÇASI MIYIM ? İNSAN DOĞUŞTAN  İTİBAREN BİR TAKIM SESLERİ VE DUYGULARI KENDİSİNE VERİLEN BİR ÖNSEZİ İLE KAYD EDİYOR. BUNLAR İNSAN SESİ İSE  O  ANADİL OLARAK ALGILANIYOR, DUYDUĞU  RÜZGAR, DENİZ DALGASI, KUŞ SESLERİ, GÖK GÜRÜLTÜSÜ,YAĞMUR, AĞAÇ VE YAPRAK HIŞIRTISI GİBİ  SESLERİ İSE KULAK DA MÜZİK OLARAK ALGILANIYOR VE KULAĞI ÇOK İYİ OLANLARA BUNUN NOTALARA DAYANDIĞI BUNUN BİLİMSEL YÖNTEMLERİ ÖĞRETİLEREK MÜZİSYEN OLMALARI SAĞLANIYOR..

 

N.CHOMSKY  DİLİN YALNIZ İNSANA ÖZGÜ BİR YETENEK  İLE ANA DİLDE KONUŞMA  OLARAK ORTAYA ÇIKTIĞINI, HAYVANLARIN ASLA  İNSANDAKİ DİL BECERESİNE SAHİP OLAMIYACAĞINI BU KONUDA DESCARTES İLE AYNI KANAAT DE OLDUĞUNU BİLDİRİYOR.. CHOMSKY İNSANDA BÜTÜN DİLLERİ ANLAYABİLME POTANSİYELİNİN BULUNDUĞUNU  VE BUNLARIN ORTAK BİR FORMU OLDUĞUNU SÖYLÜYOR. BUNLARIN DIŞINDA İNSANDA İNANÇ, VİCDAN, DÜŞÜNCE OLUŞMAYA BAŞLIYOR. İNANÇ BİR DUYGU OLUP İÇTE OLANA DENİR, DÜŞÜNCE İSE  DIŞARIYA BİLDİRİMDİR. İÇTEKİ DUYGULARIMIZ DIŞDAKİ BİLİMİN  YÖNTEMLERİ İLE ELE ALINAMIYOR. BURADA VİCDAN DENİLEN ŞEY ORTAYA ÇIKIYOR, BU BELKİ DE BİR İÇGÜDÜ, BUNUN HAYVANLARDA DA OLDUĞUNA ŞAHİTLİK EDİYORUZ.

İNSAN DAVRANIŞLARINDAN DOLAYI KENDİSİNİ SORGULUYOR. HER YERE KAÇABİLİYOR ANCAK BİZZAT KENDİ VİCDANINDAN KAÇAMIYOR. HZ.İSA  ZEYTİN DAĞI VAAZINDA DİYOR Kİ :  "NE MUTLU DOĞRULUĞA ACIKIP SUSAYANLARA, ONLAR DOYURULACAKLAR. NE MUTLU  MERHAMETLİ OLANLARA, ONLAR MERHAMET BULACAKLAR." DİYOR.

İNSAN BÜYÜDÜKÇE YAŞAMINDA,YAŞAM BİÇİMİNDE DAHA DERİNLERDE YATAN  EVRENE  VE DÜNYA YA BAKIŞI DA  İŞTE  BÜTÜN BUNLARIN BİR YANSIMASI OLARAK ORTAYA ÇIKIYOR.

 

SAYGILARIMLA

 

ERTUĞRUL ÖZBAĞ

23.05.2020

8 Yorum

Halit Çalışkan

Halit Çalışkan

23 Mayis 2020
Ertuğrul bey ilginç bir yazı yazmışsınız tebrik ederim yeni yazılarınızı merakla bekliyoruz
Sonay Ovissi

Sonay Ovissi

23 Mayis 2020
Ertugrul bey kendim 12 senedir Kuantum bilimiyle ilgilendigim icin paylasiminizda ortak yonler buldum. Keyifle okudum Emeginize saglik Tesekkurler
Nilgün tezer

Nilgün tezer

23 Mayis 2020
Ertuğrul bey, Uzun bir aradan sonra tekrar yazınızla bizleri Derin düşünmeye sevk ediyorsunuz... Kaleminize sağlık
Ayla

Ayla

23 Mayis 2020
Vicdanı hür... Ne doğru bir tabir ..
Suna Gülgüden

Suna Gülgüden

23 Mayis 2020
İnsan ruhuyla, duyguları, yeteneklerive düşünceleri ile engin bir deniz, bir muamma, eşsiz bir yaratım. Kapasitemizin bir sınırı yok galiba, zorladıkça gelişiyor, düşündükçe buluyor, buldukça daha gelişiyoruz. Tabiiki bunu geliştime isteğinin insanın içinde olması ve baskılsnmaması gerekiyor. Aslında yaptığımız her şeyde bir mucize var, ilk olarak yürümek, konuşmak, yazmak, okumak, bu kadar dili öğrenmek. Ve bunları ysptıkça gelen özgürlük ve mutluluk!! Yazınız çok güzel, TEBRİKLER!!
şuküfe

şuküfe

23 Mayis 2020
Ertuğrul bey çok güzel bir yazı. Teşekkürler. Herkes kendi içinde kendi allahını buluyor ve yine kendisine göre yorumlar. Ne kadar doğru hiç önemi yok , o onun Allahı .
Hüseyin Hasip

Hüseyin Hasip

23 Mayis 2020
İlginç bir yazı,insanoğlu analitik zeka üstünlüğü ile iletişim dilini geliştiriyor,teknoloji ve bilimde buluşlar ve araçlar üretiyor.Bu avantajlarının yanısıra, matematik düşünce yüzünden,karşılıksız sevgi ve menfaatsiz alışveriş konusunda maalesef diğer canlılar kadar doğal değil.Analitik düşüncenin oluşturduğu al/ver hesapları, özellikle kapitalist sistem içinde insan karakteri ve ahlakını bozuyor,menfaate dayalı bir yaşam ve düşünce sistemi baskın çıkıyor.Bu hem ikili ve çoklu ilişkileri hemde doğayı mahvediyor...
Armağan ümit çı

Armağan ümit çı

24 Mayis 2020
İnsan ne olup olmadığını sorguladıkça bunun sınırlara sığmayacak derecede çeşitlilik gösterdiğini görüyor. Bu felsefe doğrultusundaki yazınız için tebrikler

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.