NEDEN İNANIYORUZ

İnsan yaratılışında , inanmak varki  inanıyoruz  diyenler çoktur, ancak Allah  kendisini peygamberler yoluyla tanıtmasa idi ,insanlar yinede Allah yani bir yaratıcı  olmalıdır,fikrine ulaşaklar mı idi?EVET  diyoruz çünkü ,madde olan insan atom parçacığının ,hem tanecik,hemde dalga halinde olduğu özelliği ni ispat ederek,bu dalga özelliğinden dolayı,insan doğası gereği bunu tasdik edecektir diyoruz. Yaşar Nuri Öztürk kuranın temel özellikleri kitabında  , insanı kozmik emaneti taşıyan varlık olarak tarif ediyor. Teoloji ilmi ile uğraşan lar ise islamı ,imana doğru atılmış ilk adım olarak adlandırıyor.

Musevilik , hristiyanlık, budizm vs hadislere dayanır , kuran ise  Allah'ın  sözleri olarak bozulmadan günümüze gelmiştir. Bugün de bu konular  tartışılıyor,,bunu  müslüman ve hristiyan  göçmenlerin avrupa kıtasındaki farklı muamele görmelerinden anlıyoruz. Tekrar başa dönersek neden inanıyoruz ve  inanmakla ne elde ediyoruz bu genelde felsefenin konuları ancak insanlığın gelişmesi ile insanlar bunun fizik,kimya,biyoloji  ilmindeki derin araştırmalar ile inancın  DNA  ile ilişkisini araştırıyorlar. Kedi veya köpeğin veya memeli bir canlının doğumdan sonra dişisinin yavrularına bakışını  plasentanın yok edilmesini  ve ilk sütün gelmesi ve yavrunun bunu emmesini ona kim bildirdi? Kozmik emanet milyarlarca yıl önce yaratıcı tarafından planlanmış ve azot atmosferi altındaki bu dünyada mutasyon yoluyla şifrelenmiş olarak  mı canlılara verildi.  Bu durumda vicdan nasıl oluştu, sahibinin ölümünde  mezarı başında bekleyen köpeğe bunu kim öğretti? Kuantum dalgası olmasın?Ebeveynlerinden görmediği  bu duyguyu köpek nereden aldı?
Bir diğer ilginç alan da ahlak, acaba biz ahlak kurallarını neden içimizde duyuyoruz. Bernard  Williams  ahlak ,kitabında diyor ki; kişisel idealler ile  genel toplumsal normlar arasındaki ilişkinin bizzat kendisi  önemli bir meseledir.Burada tanrı kavramına değilde  insani ilişkilere  bakmak ve  onların gelişimlerini incelemek gerekiyor.. İnsanlar dünyada para ,ahirette iman derler , peki öyleyse ABD de paralarının üzerine ( in god we trust)  tanrıya  inanıyoruz demek istemekle , gerçekte paraya tapan  onu meşrulaştıran kim? kapitalizm, hem tanrıya hem paraya  tapılanara bilinir mi?
Parasının üzerine  tanrıya inanıyoruz ,bizimledir,diye yazan ,papazın önünde günah çıkaran Allaha inanmış mı oluyor?  her türlü hırsızlığı ,haksızlığı yapıp  halkın parasını çalanlar,namaz kılarak ,oruç tutarak ,hacca giderek ,sarık ,cübbe giyerek Allaha inanmış mı oluyorlar?

Tüm dinlerde mülkün  Allah'a ait olduğu yazılıdır, insan kendi cesedini bile bu dünyadan çıkaramaz,sadece ruhun ölmez olduğunu teoloji ilmiyle ilgilenenler söylüyorlar. İslamiyetin ilk  surelerinde de belirtilen budur,insan inanıyor ise  ihtiyacından fazlasını  paylaşmak zorundadır..

İnanıyor isek özel mülkiyetin de bir sınırı olduğunu Allah ın belirtmesine gerek olmadan ,insanların bunu yeryüzünde hırsızlık,haksızlık yapmadan paylaştıkları  bir dünya yaratacaklarına ve cenneti  yeryüzünde  tesis edeceklerine insanlık mutlaka erişecektir.

Saygılarımla

ERTUĞRUL  ÖZBAĞ

Emekli  kimya y. müh.

07.04.2022

3 Yorum

Suna Gülgüden

Suna Gülgüden

07 Nisan 2022
Ertuğrul bey siz değerli fizikçier, kimyacılar, bilim adamları, feozoflar, ilahiyatçılar hepiniz bir araya gelerek, gerçekleri araştırıyorsunuz. Ama bazı noktalar gerçekten açıklalanamıyor! "Hayatımızın, vücudumuzun, ruhumuzun, uzayın çözemediğimiz gizleri var, Bence bilim ve din birbirlerini tamamlıyorlar! Harika yazınız için tebrikler!
Nilgün tezer

Nilgün tezer

07 Nisan 2022
Yazınızı beğendim, tebrik ederim. Ramazan ayında bu yazınızı hazırlamanız ayrıca manidar...
Ümran özbey

Ümran özbey

11 Nisan 2022
Ertuğrul Bey yazınızın konusu çok güzel. Çoğu şeyleri bende böyle düşünmekteyim. Felsefe, bilim, tıp bazen bunlara yanıt vermekte zorlanıyor.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.