KOLONYA'NIN MESAJI

KOLONYA’NIN MESAJI 

Bu günlerde en çok aranan ve karaborsa olan kıymetli Kolonyamız neredeyse unutuluyordu ki, birden bire mikrop öldürücü gücü ile hayatımıza geri döndü hem de çok hızlı bir şekilde.

Biz kolonyayı hiç unutmadığımız için tedbirliyiz, evimizde işyerimizde kolonyamız her zaman bulunur. Neden mi?  bu alışkanlık bizde çok eskilere dayanır. Şöyle anlatayım;

Bundan 25 yıl öncesinde, henüz öğrencilik yıllarımda, okul çıkışlarında babamın kolonya dükkanına gider, dolum şişelerinden pompalayarak müşterinin küçük şişelerine doldururduk, özellikle bayram öncesi kapıda kuyruk olurdu. Şişesini kapan kuyruğa girer, bizde doldurup kasaya yönlendirirdik. Durumu olmayan birileri olduğunda borcun yok, iyi bayramlar derdik. Zaten mahallede herkes birbirini az çok tanırdı. Amcam başımızda, babamsa kasada durur tam bir aile geleneğini sürdürürdük. 

Bayram öncesi kimi zaman kuzenlerimle dönüşümlü tezgahta kolonya doldurur, iş çıkışı pompa basmaktan ellerimiz ağrır ama bayram harçlığını alınca yorgunluğumuz gider, keyfimiz yerine gelirdi.

Gelenlerin şişeleri, kendileri gibi orijinaldi, kiminin nostaljik kabartmalı cam, kiminin ince uzun zarif, kiminin aile boyu kiloluk, kiminin gösterişli kesme kristal, kimi renkli camdan tombulcana, kimi plastik, kimisi ise çanta cep parfüm amaçlı küçük şirin şişelerdi.

Bir de herkesin tercih ettiği koku farklıydı, kapıdan girerken derdim bu teyze hatıralar kolonyası alacak, ya da tütün kolonyası alacak bu amca kesin, Hacı amca altın damla kolonyası alırdı, paris gecesi seven süslü genç hanımlar, illa lavantacılar -ki bunlar genelde çamaşır suyuyla evlerini kırklayıp üstüne lavanta kolonyası püskürtenler ya da çarşafları kar gibi yıkayıp üstüne iki fıs lavanta kolonyası sıkanlar  olabiliyordu-, asla limondan vazgeçmeyenler çoğunluktaydı tabi, yasemin kolonyasını parfüm olarak kullanıp, limonu misafire ikram edenlertraş kolonya alan yakışıklı beyler gibi gibi. Bir süre sonra kimin ne alacağını tahmin etmeye ya da sık gelenlere sormadan doldurmaya başlardık.

Malum bayram ziyaretlerinin açılışını kolonya yapar, evin en küçüğü görevi üstlenir sırayla gelenlere döker aralarında çocuk varsa onun da kafasına döküp muzipçe sırıttıktan sonra çikolata ikramına geçilirdi. Herkes birbirine hatır sorar, herkes aynı soruyu sorup, aynı cevapları aldıktan sonra sohbet muhabbet kahve servisi, bayram tatlısı, gazoz vs den sonra vedalaşırdık. Daha sonra aynı insanlara da bir iki gün sonra gidilip aynı rutinleri biz yaşardık, bu kez kafamıza kolonyayı biz yer, evin çocuğunun intikam rövanşına izin verir, bir sonraki bayrama kadar beklerdik.

Kolonyanın bu geleneksel karşılama ve hoş geldiniz mesajı yanında tıbbi bir görevi de vardı tabi ki, kim düşüp bir yerini kanatsa annem kolonya ve bir parça pamuk ile ilk müdahaleyi yapardı. Karşı komşumuz saçlarını kolonya ile tarar, ayılan bayılan olursa kolonya ile kendine getirilirdi. Bir de küçük cep kolonyalarımız vardı yanımızdan ayırmadığımız, yolculukta filan işe yarardı. 

Otobüslerde muavinler limon kolonyasıyla bir açılış yapar o nefis ferahlama ile yenilenir, yolculuk biraz daha keyifli hale gelirdi. Bazen umumi tuvalet çıkışlarında de kolonya dökülür hijyen de tamamlandıktan sonra gönül rahatlığı ile işimize koyulurduk. Gençler bu adetleri pek bilmese de sanırım hatırlamak onların da hoşuna gidecektir.

Bu vesile ile hepinize Dragos Musiki Derneğine hoşgeldiniz der, kolonya ferahlığında sağlıklı ve iyi günler dilerim. Umarım bu kritik günleri en kısa zamanda atlatır, panik yapmaz ama tedbiri de elden bırakmayız. Biz bundan sonra sizlere sevgi ve birlik mesajlarımızı şarkılarımızla gönderiyor olacağız. Sağlıcakla ve sevgiyle kalın. 

26.03.2020

Gonca Borça

Dragos Musıki Derneği

Sosyal Medya Yazarı

8 Yorum

Suna Gülgüden

Suna Gülgüden

28 Mart 2020
Gonca hanım ben de kolonyayı çocukluğumdan beri çok severim. 5_6 senedir de ben de parfüm yerine zeytin kolonyası kullanıyorum.
Birdal

Birdal

28 Mart 2020
Güzel üslubunuz sayesinde kolonya kokulu o günleri, o duyguları yeniden hissettim. Tebrikler
Ayla

Ayla

28 Mart 2020
Bilmeden geçmişte ne doğru işler yapmışız,sağlıklı günlere
Nilgün tezer

Nilgün tezer

28 Mart 2020
Gonca hn, Kaleminize sağlık. Biz de kolonya-sever bir aileyiz. Hatta kayınpederimin evinde herzaman 10 farklı şişe ko
Armağan ümit çı

Armağan ümit çı

28 Mart 2020
Gonca hanım bizi eski günlere götürdünüz. Yaş sırasını şaşırmadanMisafirlere Kolonya dökmek büyük bir görevdi.kaleminize sağlık.
Necla Taş

Necla Taş

28 Mart 2020
Çok güzel, gülümseyerek okudum, bizde gidip limon kolonyası doldurduk şişelerimize, nostalji yaşadım yazınızda, tebrik ediyor, başarılar diliyorum
Eşref BORÇA

Eşref BORÇA

30 Mart 2020
Ne günlerdi nostalji yaptırdın bize, pompadan kolonya satardık hakikaten, şimdi ise herşeyin hazır ambalajlısı var..
Halit Çalışkan

Halit Çalışkan

10 Nisan 2020
Güncel olayları yazmakla bizleri mutlu ettiniz Coronasız günlerde buluşmak umuduyla

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.