Medeniyet kadar eski ve şifalı başyapıt ÇORBA

Geçenlerde kızımla tatlı sohbetlerimizden birinde ona sordum: Sence dünyadaki en güzel yemek nedir? Bence ‘’Çorba’’ dedi. Hiç böyle düşünmemiştim, bana ilginç geldi! Çünkü bana göre çorba, yemek bile değildi. Bir giriş yemeği yada yemeğin tamamlayıcısı idi. Neden böyle düşündüğünü sorduğumda ise verdiği cevap daha da ilginçti benim için…

Çorbayı bir yemek olarak basite indirgememi söyledi ve detaylı anlattı;

Çorba; bebekken, anne sütünden katı besine geçerken bir basamaktır.(diş gelişimi yeni yeni başladığında)

Çorba; yaşlandığımızda ise harika bir komple besindir.(diş gelişimi eksilerde olduğundan

Çorba; üşüdüğümüzde içimizi ısıtmak içindir. (pul biber, baharat takviyesi ile)

Çorba; sıcakladığınızda ferahlamak içindir. (soğuk ayran aşı çorbası, İspanyolların Gazpacho çorbası…)

Çorba; bir kemiğimiz kırıldığında ilk akla gelendir. (kelle paça çorbası)

Çorba; hasta ziyaretinde götürmek için ilk akla gelen yemektir.

Çorba; midemiz ağrıdığında, boğazımız ağrıdığında vs.. harika şifadır. (tavuk suyuna çorba)

Çorba; zayıflamak isteyenlerin başvurduğu ilk yemektir. (yağsız sebze çorbası, lahana çorbası kürü…)

Çorba; Anadolu’nun bağrından kopmuş şifadır: Tarhana!

Çorba; Akşamda kalma tabiri ile içkiyi fazla kaçırınca başvurulandır. (işkembe çorbası)

Çorba; İçine konulanlarla tam bir besindir: tavuk suyu, kemik suyu, balık suyu…

Çorba; Kahvaltı etmenin yaygın olmadığı Anadolu’nun bazı yörelerinde, çorba ile güne başlanır.

Çorba; yöresel kültürdür: lebeniye, tutmaç, beyran, arabaşı, yuvalama, keşkek, ovmaç, toyga, mahluta, andaloz, … …

Bunları bir çırpıda sıralayınca daha da ilgimi çekti ve biraz araştırdım. Kökeni Sanskritçe’den gelen İngilizce çorba (soup) kelimesi, ‘iyi beslenme’ anlamı taşır ve binlerce yıllık tarihinden günümüz kadar çorbanın beslenmede ne kadar büyük önem taşıdığını sembolize eder.

İnsanın yemek pişirme tarihiyle beraber ortaya çıkan çorbanın şifasından hala yararlanıyoruz. Evde çorba varsa her şey yolundadır! Yapması kolaydır; nerede olursanız olun evde gibi hissettirir çorba, üstelikle de şifalıdır!

Çorbanın güzelliği, her malzemenin istediğimizde bir çorbaya dönüşebilmesidir. Bir de mutfak kültürümüze girmiş ne de çok çorba ile ilintili terim varmış; Çorba kaşığı, çorba kasesi, çorba kepçesi, çorba tenceresi, çorbalık kemik, …

Çorba yapmak, sadece karnımızı doyurmaya yaramıyor, bir nevi terapi görevi de görüyor. Stres yüzünden donuklaşmış duyularımız çorba yaparken aktive oluyor; beş duyumuzu da kullanıyoruz.

Montaigne der ki; Çorba denilince, kral da, dilenci de aynı iştahla acıkırlar. Eveeet bu kadar çorba-sal konudan sonra çok severek yaptığım ‘balık çorbası’ tarifi ile sizlere veda ediyorum.

Çorbanın her türlü şifası üstünüzde olsun…

 

Balık Çorbası

½ kg. beyaz etli bir balık (tercihen iskorpit yada lipsoz, yoksa levrek)

1,5 lt.su içine; balık, birkaç tane karabiber, 2 defne yaprağı, küçük bir soğan koyup balık eti iyice dağılana kadar pişirin. Sonra suyunu süzün, bir kenara ayırın.

  

Balık etlerini de kılçık vs. temizleyip ayırın. Geniş bir çorba tenceresinin içine biraz tereyağı, biraz da zeytinyağı koyup kızdırın. 1 havuç rendesi, 1 patates rendesi, 2 adet ince doğranmış kereviz sapı Yağda çevirelim. Üstüne 2 kaşık un. Biraz kavurduktan sonra üstüne balık suyumuzu, yarım limon suyu, yarım limon kabuğu rendesi ile sebzeler yumuşayana dek kaynatalım. Tuz, karabiber, pulbiberini ekleyelim. Haşlanıp, ayıklanmış balığımızı ekleyelim. En son olarak üstüne çok ince kıyılmış maydanoz, dereotu, kereviz yaprağını da ekleyip, bir taşım kaynatıp altını kapatalım. Şifa olsun!...

 

Nilgün TEZER

11.01.2021

10 Yorum

Ebru

Ebru

11 Ocak 2021
Cok guzel anlatmissiniz.
Pınar

Pınar

11 Ocak 2021
Aklımız çorba olmadan, okuması ne tatlı bir yazı olmuş. Tebrikler, teşekkürler can kardeşim
Ümran özbey

Ümran özbey

11 Ocak 2021
Nilgün hanım sofraların baş tacı 1 numarasını çok güzel dile getirmişsiniz. Dışarıdan eve gelirken, heleki soğukta eve gidip bir tas sıcak çorba içsek diye düşünürüz. Hasta olan ilacı doktoru bir yana bir tas çorba önüne getiren arar. Bende çorbacıyımdır. Lezzetlendirme, çeşidi ile vazgeçilmezlerdendir.
Ayla

Ayla

12 Ocak 2021
Midem ağrıyınca naneli, yağsız pirinçli yoğurt çorbası, üşütür gibi olunca ( tabii kafadan değil :) bol acılı,,sarımsaklı ,naneli tarhana çorbası. Her derde deva...Kızınız çok haklı.
TANJU ÇIĞRANIŞ

TANJU ÇIĞRANIŞ

12 Ocak 2021
Harika bir yazı Çorba bundan daha güzel anlatılamaz.
Serdar Taştanog

Serdar Taştanog

12 Ocak 2021
İştah arttıran tariflerinizin devamını bekliyoruz. Kimbilir ne sürprizli tatlı, kurabiye ve ne ilginç yemek tarifleri sunacaksınız Merakla bir sonraki yazınızı bekliyoruz.Teşekkür ederiz
Suna Gülgüden

Suna Gülgüden

12 Ocak 2021
Nilgün hanım yazınız için sizi tebrik ederim. Bizim evde çorba baş acıdır. Yaz kış herzaman aynı iştah ve istekle çorbalarımızı içeriz. Sıcacık çodbalarımızı içerken sevdiklerimizle sıcacık sohbetler yaparız. Pişen çorbanın kokusu evimizi yuva yapar. Sizin de bahsettiğiniz gibi çorba açısından çok zenginiz. Tarhana, domates, yoğurt, tel şehriye, tavuk suyuna çorba, ezo gelin, düğün ve işkembe çorbaları favorimiiiz!! ELİNİZE SAĞLIK YAZINIZ İÇİN!!
Halit Çalışkan

Halit Çalışkan

12 Ocak 2021
Harika bir yazı iştahımın açıldığını hissettim çorba vazgeçemediklerimizdendir tavuk suyu işkembe kelle paça ve tarhana vazgeçemediklerimizden şimdi araya balık çorbası da dahil oldu yeni yazılarını merakla bekliyoruz
Nurdan Erakıncı

Nurdan Erakıncı

13 Ocak 2021
Çorba soframızın baş tacı gerçekten de. Yemek yemeyebilirim ama çorbasız asla yapamam. En çok da yazın sıcağında içtiğim soğuk ayran aşı çorbası hımmmm muhteşem :)) Harika bir yazı olmuş Nilgün’cüğüm tebrikler. Kalemine sağlık, sevgiler.
ERTUĞRUL ÖZBAĞ

ERTUĞRUL ÖZBAĞ

14 Ocak 2021
Nilgün hanım dan uzun süredir bir yazı bekliyorduk ,beklediğimize değdi , şifalı çorba tarifine de bayıldım çok güzeldi.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.