Saygıdeğer Okurlarımız, Yaz geldi, her ne kadar burada hala sürekli olarak yağmur yağıyorsa da, takvıme göre yaz ayındayız. Şu sıralar Koyun Festivalinin başlama zamanı Biliyorsunuz sizlere önce Macaristan’da yaşayan Kumanlardan bahseden bir yazi yazdım. Şimdi buna yine devam etmek istiyorum. Bu yazımda sizlere halk yemeklerimizden biri olan özel bir yemeği anlatacagim. Bizde, Karcağ şehrinde her senede Koyun Festivali düzenlenir. Bu festivalde genellikle beş yüz koyun pişirilir, neredeyse bir sürü eder Tabii olarak bu festivale gelen takrıben on bin misafire yetecek bir orandır.… Bu festival her senede Temmuz ayının sonuncu hafta sonunda yapılır.Ancak ne yazık bu yıl Kovid-19 ötürü ertelendi. Bu nedenle festivale gelemeyecekseniz bile üzülmeyin sizleri güzel bir yemeğe davet ediyorum….Buyrun “ Karcag koyun eti yahnisine.” Ama önce yemeğe tahrihsel bir bakış atalım: Karcag koyun eti yahnisinin en büyük özelliği bu yemeğin hazırlanmasında koyunun her bir parçasının kullanılabilmesidir. Yemek tarifinin adında “Karcag” geçmesi bu yemeğin sadece Karcag şehrinde yapıldığına işaret etmiyor, aynı zamanda yemeğin hazırlanış tarzı Karcag’da geliştirilen bir gelenek. Karcag şehri hayvancılığıyla ünlü bir şehir. Aynı zamanda bu bölge bir zamanlar buralara yerleşen Türk asıllı Kıpçakların kültürünün izlerini de taşıyor. Ortaçağ’da Macaristan ekonomisinin en önemli kalemi olan büyükbaş hayvan ihracatı da bu bölgeleri zenginleştirmiş. Bu nedenle de büyükbaş hayvanlar hep daha değerli olduğundan bölge insanları genellikle koyunla beslenip sığırlarını satmışlar. Bölge ovalık olmasına rağmen genellikle tuzlu topraklara sahip olduğundan bazı bitkiler için daha kolay yetişme ortamı sağlamaktadır ve bu nedenle bu bitkilerle beslenen hayvanların etlerinde özel bir baharat tadı da oluşmaktadır. Bölgede bu yemeğin sadece yenilmesi değil, hazırlanması da sosyal bir etkinlik olarak bilinir. Özel günlerde, düğünlerde aileler, arkadaş grupları arasında mutlaka hazırlanan bir yemektir. Bu yemek Hungarikum, Macar mutfakta en iyi bir yemeğidir. Koyun, yemeğin hazırlanmasından bir gün önce kesilir. İç organları, başı, ayakları temizlenir, hazırlanır. Bu yemek için en ideal hayvan 3-4 yaşlarındaki bir koyundur. Bütün bir koyun, parçalara ayrılıp bu yemek için hazırlanır. Koyunun kellesi ikiye bölünür, beyni ayrıca özel olarak pişirilir. Geleneksel olarak kelle daha sonra birleştirilip özel bir tepsiyle, diğer yemekle birlikte sofraya getirilir. Ancak kelle sofradaki başmisafire sunulur. Düğünlerde ise koyunun kuyruğu ile birlikte gelinin önüne konulur. Koyun kuyruğu üreme sembolüdür. Yemek şöyle hazırlanır Koyunun eti kibrit kutusu büyüklüğünde olmak üzere doğranır. Kocaman bir kazan koyun iç yağıyla iyice yağlanır. Kazan akasya ağacı odununda yakılan bir ateşe oturtulur. Kazana önce büyük parçalı kemikli etler atılır, sonra diğer etler ilave edilir. Yavaş ateşte etler kendi yağında, suyunu bırakıncaya kadar pişirilir. Etin rengi değişince kelle, işkembe ve ayaklar da kazana atılır. Sonra sivri kırmızıbiber ve tuz ilave edilir. Sonra bir buçuk kilo soğan ve bir baş sarımsak konulur. Toz kırmızıbiber daha sonra ilave edilir. Kazan 3,5 – 4 saat ateşte kalır. Ateşten alınmasından biraz önce koyunun ciğeri de kazana atılır. Taze ev ekmeğiyle ve turşu ile servis edilir. Malzemesi: · 1 koyun, 750 gram iç yağı, 1,5 kilo soğan, 1 baş sarımsak, 100-140 gram kırmızıbiber, 15-20 adet bütün sivri biber (acı ve tatlı), Tuz, karabiber ve kırmızı toz biber · Ama, bu yemeği yapmak için bir koyunuz olmazsa, ögle yemegi icin güzel bir çorba, koyun çorbasını da tavsiye edebilirim… İşte size koyun çorbası tarifi; Malzemeleri 6 kişi için 150-200 gr kuzu eti kuşbaşı şeklinde doğranmış olmalı 1+3 bardak sıcak su 5 taze soğan ince kıyılmış olmalı 2 Büyük havuç 1 tutam kimyon 1-2 defne yaprağı 1 büyük kereviz 1 büyük domates 2 patates 2 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı tuz Bir tutam Karabiber 2 yemek kaşığı limon suyu 4 yemek kaşığı yoğurt yada kaymak 2 tutam Tarhan (Tarhan=Artemisia dracunculus) Yapılışı Önce kuzu etini kendi suyu ile yağ ilave etmeden pişirin Suyunu çektikten sonra 1 kap sıcak su ilave edin sebzelerle beraber etler yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin.Üzerine tereyağı, taze soğan, domates rendesi,tuz ve karabiber ilave edin. Tencerenin kapağını yarım kapayın pişirin. Tarhan baharını üzerine serpin. Ocağın altını kapatın Sıcak sıcak servis edin Afiyet olsun
Yazarın Diğer Makaleleri
- 05 Nisan 2022 ŞAFAK IŞIĞI
- 07 Ekim 2021 TÜRK DOSTU BİLİM ADAMI ISTVAN KONGUR MANDOKY
- 09 Mayis 2021 TÜRBELER
- 02 Nisan 2021 İBRAHİM MÜTEFFERİKA
- 05 Mart 2021 Macar Uzmanların Türkiye'deki Etnik grup incelemeleri
- 19 Subat 2021 AVRUPA'NIN EN CESUR KADINI
- 29 Ocak 2021 DANİEL EFENDİ DANİEL SZİAGYİ
- 07 Ekim 2020 YAZARIMIZIN ACI GÜNLERİ
- 13 Temmuz 2020 YAZ TATİLİ VE TORUNLARIM
- 20 Haziran 2020 Macaristan'da yaşayan eski bir Türk geleneği
- 17 Mayis 2020 TÜRK MACAR BENZERLİKLERİ 1
- 28 Mart 2020 MUTLU ANADOLU SEYAHATLERİM
- 26 Mart 2020 DR. JULIA BARTHA'NIN BİYOGRAFİSİ
13 Yorum
Nilgün tezer
20 Haziran 2020Ayşegül Açıkell
20 Haziran 2020İnci Erdoğan Bl
20 Haziran 2020Gülzerrin
20 Haziran 2020Ceyda Çiltaş
20 Haziran 2020Nurdan Erakıncı
20 Haziran 2020Hafize EROL
20 Haziran 2020Gülten Aydeniz
20 Haziran 2020DrAyşegül Altın
20 Haziran 2020Nilgün Altuner
21 Haziran 2020İsmail Daloğlu
23 Haziran 2020Umran özbey
23 Haziran 2020Sonay Ovissi
14 Temmuz 2020