Bilinç böyle korkak ediyor hepimizi:
Düşüncenin soluk ışığı bulandırıyor,
Yürekten gelenin doğal rengini.
Ve nice büyük, yiğitçe atılışlar
Yollarını değiştirip bu yüzden.
Bir iş, bir eylem olma gücünü yitiriyorlar..
W. Shakespeare / Hamlet
Shakespeare’in bu yazısı Yedigöller’de bir gezintimiz esnasında karşıma çıkan, cennetin görselliğini andıran parlak koyu yeşil renkli bir gölü, oradaki bir ağacı ve ağaçların yapraklarının göle yansımalarını hatırlattı bana.. Bir ağacın şekli ve duruşu özellikle dikkatimi çekmişti. Ağaç gölün üzerine öyle güzel bir paralellikte uzanmış görünüyordu ki, tam göle değmek üzere iken ona değmemiş. Ayrıca istediği gibi özgürce uzanmış gölün üzerine. Bu görüntünün, Erich Fromm ’un Sahip Olmak ya da Olmak isimli kitabındaki “Olmak” eyleminin hayata geçirilişini anlattığını düşündüm o an . Ağaç,gölün olduğu gibi var olmasına izin veriyordu. Onu rahatsız etmeden kendi yaratılış şeklini de bozmadan, onun üzerine doğru kibarca eğilmiş sadece seyrediyordu güzelliğini. Hem de birbirlerinin varoluşuna sevgiyle ve saygıyla bakıyorlardı sanki. Ağaç, dalları ve yaprakları ile gölü öylece izlerken, farkında olmadan çok güzel bir yansıma katıyordu göle. Eğer ağaç gölün içinde yok olsaydı ayrıca gölün bütünlüğünü bozsa idi, hem kendinin hem de onun bu hayattaki “Olmak” eylemine ve psikolojik varlığına izin vermeseydi, bu harika görüntü olmayacaktı. Böylece ağaçta yok olacaktı gölün içinde, gölün ise bütünlüğü bozulacaktı. Aslında hayatta var olmak bir başka şeyi ne kadar var ettiğin ile ilgili olabilir miydi? Kendimiz olduğumuzda ve varlığın kendisi olmasına katkı sağladığımız kadar var olabiliriz, güzel bir yansıma bırakabiliriz bu hayata belki de.
Psikoloji ’ye göre bu güzel hayata kendimizi gerçekleştirmek için geliyoruz. Tasavvuf ilmi ise, Allah’ın özümüze yani ruhumuza verdiği kendi kimliğimizi keşfedip, çabalayıp onu ortaya çıkarmak için bu dünyaya geldiğimizi belirtiyor. Ailemiz, çevremizdeki insanlar, okullar, eğitimler ve öğretmenlerimiz vesilesi ile bir çok farklı konuda öğretiye katılıyoruz ve maruz kalıyoruz. Yetişkin bir insan oluyoruz, mesleğimiz, yeteneklerimiz, bazen yaşamda farkındalıksız tercih ettiklerimiz veya bazen de istemeyerek tercih ettiğimiz durumları, nasipleri yaşıyoruz. Psikoloji uzmanları, hayatta kendimiz olarak ne kadar var olabildik, sevdiklerimizin var oluşuna ne kadar saygı duyabildik gibi soruları kendimize sormamızı ve farkındalıklarımızı artırarak daha verimli, daha huzurlu bir hayat yaşamanın önemini vurguluyorlar. Ruhumuza ve bilinç altımıza verilmiş hazır formatları mutluluk zannedip, bilinç dışı yanılsamalar ile derinlikli fark etmeden yaşadığımızı belirtiyor ve yanılsamalardan kurtulmamız gerektiğini öneriyorlar. Derin farkındalığı anlayabilmek kolay olmuyor, bilinç ve bilinç dışının arasındaki ilişkiyi, geçişleri gözlemleyebilmek, farkında olmak ise hepimize nasip olan bir uğraş değil maalesef . Belki de biz kendi gerçeklerimiz ile yüzleşmekten kaçıyoruz. Sonra da nasip değilmiş deyip kaderimize bağlıyoruz, bir kurban psikolojisi ile yaşıyoruz. Bir söz hatırladım “Kuş kafeste doğarsa uçmanın hastalık olduğunu düşünür “diye Alejandro Jodorowsky ’ın. İnşallah kendi kafeslerimizin kilidini kırıp, kuşların gökyüzünde dans ettiği gibi ruhsal özgürlüklerimize kavuşup keyifle hissederiz bu hayatı. Umarım hepimiz içinizdeki çocuk olarak metaforize edilen, pedagojide çok önemsenen gerçek kendimiz ile tanışabiliriz ve onu hep içimizde yaşatabiliriz. Bizim yaşam sevincimizi sağlayan içimizdeki en önemli hayat kaynağının bu içsel güç ve içimizde bize güzel sözler söyleyen iç sesler olduğunu söylüyor uzmanlar. Bu zorlu yolculuğu devam ettirmek ise bir ömür boyu devam edecek bir içsel yolculuk, bazen yere düşüp bazen ayağa kalktığımız, bir sonuç değil bir süreç. Sürekli sabit bir çizgide gitmiyor hayat, inişler, çıkışlar ve zorlu imtihanlar yaşıyoruz.
Yukarıda Shakespeare’in yazısında anlattığı gibi bilinç dışı yanılsamalarımızı keşfedebilecek miyiz? Yanılsamalarımız ile mücadele edip,onları yok ederek yüreğimizin doğal rengini bulabilecek miyiz? Düşüncelerimizi ve duygularımızı savunma mekanizmaları olmadan doğru okuyabilecek miyiz? Derin bir nefes aldığımızda kalbimizden gelen o güzel hislerimizi hissedebilecek miyiz? İçimizdeki negatif duyguları bırakıp rahatlayabilecek miyiz? Çok sevdiğim yazar Doğan Cüceloğlu kitaplarından ve kendisini dinlediğim zamanlardan öğrendiğim bir öğreti ile bitirmek isterim yazıyı. Hayatın bitişine yaklaştığında yaşamında kendin olarak var mıydın? Gönlünce yaşadın mı? Bu sorulara verebildiğimiz cevaplar çok önemli diye anlatmıştı, kıymetli Doğan Cüceloğlu hoca. Bu soruları inşallah hiç bir şey için keşke demeden, geç olmadan sorgulayabilmek ve cevaplarını verebilmek nasip olur. Hayattaki tekamül yolculuğumuzda hepimiz daha huzurlu, güzel bir insan olabilelim ve güzelliklere kucak açalım inşallah :)
Not:Bu yazıları kendi hayatıma uygulamaya çalıştığım, çoğu zaman uygulamakta zorlandığım ve uygulayamadığım için önce kendime yazıyorum. Yazıların altına yapılan bütün yorumları okuyorum. Maharet güzel gören gönüllerdedir demiş alimler. Güzel bakan sevgi dolu gönüllerinize, yorumlarınıza, önerilerinize ben çok teşekkür ederim :-)
Öznur Ç. ÖZCAN
25. 08.2021
Yazarın Diğer Makaleleri
- 08 Mayis 2023 HEMŞİRELİĞE ÖVGÜ
- 10 Nisan 2023 GÖNÜL BAĞI PLASEBOSU (ŞİİR)
- 22 Mart 2023 RUHUN KARANLIK GECESİ
- 24 Subat 2023 TEKAMÜL (ŞİİR)
- 03 Subat 2023 Kış güneşi ile Kardelen Çiğeği (ŞİİR)
- 21 Ocak 2023 KENDİ HAKİKATİN İLE YÜZLEŞMEK
- 25 Aralik 2022 KENDİNİ DOĞURMAK SANCISI (ŞİİR)
- 28 Kasim 2022 YENİDEN IŞIKLANMAK ÜZERE SÖNMEK MEVSİMİ
- 20 Ekim 2022 BAKIŞ, GÖRÜŞ VE HİSSEDİŞ
- 13 Eylul 2022 KENDİNİ VE YAŞANTILARI AFFEDEBİLMEK
- 04 Agustos 2022 AYNAMIZ 1.KISIM; BIRAKTIĞIMIZ İZLER
- 27 Haziran 2022 ZÜMRÜD-Ü ANKA İLE ÖZ'E YOLCULUK
- 24 Mayis 2022 DENİZ VE KIYININ HİKAYESİ
- 24 Nisan 2022 SÜREKLİ OLAN YAVAŞLIĞA ÖVGÜ
- 21 Mart 2022 BEMBEYAZ RUH BARINDIRAN IŞILTILAR
- 23 Subat 2022 TEVAZU, TESLİMİYET VE KAYGI
- 16 Ocak 2022 DÜN, BUGÜN VE TEKAMÜL YOLCULUĞU
- 16 Aralik 2021 SESSİZLİĞİN İÇİNDEKİ SESLER
- 12 Kasim 2021 NUMUNE-İ İMTİSAL BİR RÜZGAR GÜLÜ
- 25 Ekim 2021 ZITLARIN BİRLİĞİ İLE ŞÜKÜR
- 07 Ekim 2021 PETUNYALAR ARASINDAKİ PAPATYA
- 13 Eylul 2021 AYDINLIK MI KARANLIK MI?
- 30 Agustos 2021 YANSIMALAR VE YANILSAMALAR
- 03 Agustos 2021 GECE VE UMUT
- 10 Temmuz 2021 SARDUNYALAR VE BİZ
- 16 Haziran 2021 İNSANLAR BİRBİRİNİN AYNASIDIR
- 29 Mayis 2021 Bir Sonbahar Mevsimi Günü
- 29 Mayis 2021 MERHABA
2 Yorum
TANJU ÇIĞRANIŞ
01 Eylul 2021Suna Gülgüden
01 Eylul 2021