Güdül Yazıtları
Ankara’nın merkezine yaklaşık 100 km mesafede olan Güdül kasabasında ilginç kaya resimleri ve yazıtları bulunuyor. Bu yazıtlarda kullanılan işaretler hem harf hem de hece olarak okunmakta ve Orhun yazıtlarındaki şekillere yakın benzerlikler içermektedirler. Güdül yazıtlarının resimlerini Sermet Somuncuoğlu (1964 – 2014) Damgaların Göçü adlı kitabında toplamıştır. Yazıtları görenlerin yorumlarını okumanızı öneririm (6).
Yazıtlar hangi tarihte ve kimler tarafından kayalara kazılmıştır? Orhun yazıtları ile yakın ilişkili olduklarına göre bu kaya resimleri ve yazıtlar kesinlikle kadim Türk boyları tarafından yazılmışlardır. Ancak zamanlama konusu tartışmaya açıktır. Kanımca bu yazıtları kayalara kazıyanlar Ön-Türklerdi ve bu bölgelere binlerce yıl önce gelip yerleşmişlerdi. Ön-Türkler Anadolu’ya hem güneydoğudan hem de kuzeydoğudan gelmişlerdir. Bu yayılımı 74 sayılı İran’da Ön-Türkler başlıklı yazımda görebilirsiniz (7).
Ön-Türkler yaban keçisine ayrı bir değer ve önem veriyorlardı. Onların son derece çevik ve hızlı olmalarına hayranlık duyuyorlar ve kendileriyle dağ keçileri arasında ortak yönlerin bulunduğuna inanıyorlardı (8).
Bu bakımdan yabani dağ keçisi avına çıkmadan önce kayalara bir tür “dua” kazıyorlardı. Yazıtlarında istekler vardı ve bu isteklerini kayalara kayıt ederek gerçekleşmesini arzuluyorlardı. Altta solda Güdül yazıtlarından bir örnek yazıt görülüyor. Bu yazıt Bustrofedon tarzında yazılmıştır. Bustrofedon “Öküzün tarlayı sürüşü gibi” demektir. Yazı sağdan sola doğru başlar ve satırın sonuna gelindiğinde soldan sağa doğru devam eder. Bu tür yazı tarzından 23 sayılı Ege Adalarında Türk Dili başlıklı yazımda söz ettim (9).
Altta Güdül yazıtının bir bölümü görülüyor. Resmin solunda görülen yazıtın fotoğrafında belirgin olarak yabani dağ keçisi çizilmiş. Boynuzların uzunluğundan bunun besin için üretilen keçi olmadığı anlaşılıyor. Bu hayvana ÖnTürkler keçi dememişler; koç demişler. Koç ise zamanla, dağ keçileri tükenmeye başlayınca, erkek koyun için kullanılan bir sözcük olmuş. Yazıtı farklı şekilde okumak mümkündür. Ben sadece yeşil çizgiyle belirlediğim bölgeyi okumakla yetindim. Bu bölgenin solunda görülen uzun kalın çizgi sınırlayıcı bir belirteçtir. Yazıtı yazan o uzun çizgiyi çizerek “bu kısım bana aittir ve diğer yazılardan bağımsızdır” demek istemiştir. Yazıt Bustrofedon tarzında ve aşağıdan yukarı doğru yazılmıştır.
Resmin sağında kendi yorumumu sunuyorum. Yazıttaki tüm harfler Orhun yazıtlarının harfleri ile bire-bir örtüşüyor. Altta Orhun abecesini görüyoruz.
Yukardaki resmin en sağında 1,2,3 ile belirttiğim üç harf yazıtın en altında bulunuyor ve sağdan sola okunması gerekir. Sağdan sola doğru KH Ç İS harflerini “koçlar” olarak okuyorum. Düz dik çizgi Orhun abecesinde S2 ile belirtilmiş olup ince seslilerle okunan S harfidir. Bu harf hem tekili hem de çoğulu belirtir. Zamanla batı dillerine çoğul ifade eden ek, s harfiyle belirtilmiştir. Bu özellik Ön-Türkçe harflerin kadimliğine bir kanıt olarak görülebilir. Ayrıca is, ist ve est sözleri batı dillerinde tekil olanı belirtir. Şu halde düz çizgiyi tekil belirteç olarak alırsak KOÇ İS = KOÇ VAR olarak da okumak mümkündür. İkinci satır soldan sağa doğru okunduğunda POL OLAG = BOL OLSUN anlamı ortaya çıkıyor. P B ilişkisi oldukça yaygın bir dönüşümdür. OLAG sözünde “var olsun” gizli anlamı bulunuyor. Bugün bile dilimizde “olagan” veya “olağan” sözünü “var olan, doğal olan” anlamında kullanıyoruz. Bu sözcükleri ay iç säs (söyle gönül sesini (dileği)) Äs An’ıŋ. Aŋçı, Äçü’dä äd. (Av hayvan(lar)ı O’nun(dur)) şeklinde okuyan da olmuştur (5). Benim okuyuşumla bu okunuş arasında önemli farklar bulunuyor. Bu durum, kadim yazıtları okumanın güçlüğünü de gözler önüne sürmekte, aynı yazıtın farklı kişiler tarafından farklı şekilde yorumlanabileceğini göstermektedir.
Moğolistan Yazıtı
Ön-Türklerin anayurdu Orta Asya’nın dağları ve ovalarıdır. İklim şartları değişip Moğolistan bölgesinde çölleşme başlayınca yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kalmışlardır. Çölleşmenin esas nedeni kuraklıktır ve yağış azlığıdır. Günümüzde Moğolistan’ın büyük bir bölümü çöllerle kaplıdır. Altta Moğolistan çölünde serbest dolanan develer ve uzakta dağlar görülüyor.
Çölleşme başlayınca, bölgede yaşayan Ön-Türk halkı yaşam şartlarının nispeten daha kolay olduğu yüksek kayalık bölgelere doğru sığındılar. Fakat kayalık ve dağlık bölgede dahi su bulmak kolay değildi. Yaşamın temel kaynağı olan suyun yağmurla gökten yağması için dualar ettiler. 103 sayılı Güdül Yazıtları başlıklı yazımda (1),
Ön-Türklerin Gök Tengri’ye seslendiklerinden ve isteklerini bir tür “dua” şeklinde kayalara kazıdıklarından söz ettim. Üstte görülen kaya yazıtının fotoğrafı Moğolistan’ın Gobi çölü yakınında Servet Somuncuoğlu tarafından çekilmiştir (2).
Bu yazıtı Cengiz Saltaoğlu “Ötük: Ko älik, yep aş” olarak okumuştur (3).
Anlamı da: Dilek: “(Tanrım,) salıver dağkeçilerini, yeyip (bu) kurban yemeğini” olmaktadır. Aynı yazıtın yorumunu oldukça farklı yapmaktayım. Yazıt, bölgedeki Ön-Türkler tarafından Orhun harflerini kullanarak Gök Tengri’ye yollanmış bir istek olsa da, anlamı oldukça farklıdır. Altta ayrıntılı yorumumu sunuyorum.
Orhun harfleri kullanılmış olsa da, bu yazıdaki birçok harfin ters olarak kazılmış olduklarını görüyoruz. Sağdan sola okunması gereken bu yazıt üç adet sözcükten oluşuyor. Yazıt bir tür istek ve yakarış içeriyor. Birinci sözcük olan ÖTE, ötede yani uzakta duran Gök Tengri’ye bir sesleniş olup, diğer sözcüklerden iki nokta üst üste ile ayrılmıştır. Bu ayırım “Sana sesleniyorum Tanrım” anlamını içeriyor. Orhun yazıtlarındaki sözcükler de iki nokta üst üste ile ayrılmışlardır. İkinci sözcük QOGI = KHOĞI = GÖĞÜ oluyor. Üçüncü sözcük olan SUBLAÇ hem “SUBLA = SULA” hem de “GÖĞÜN ALTINI AÇ” anlamları bulunuyor. Zira “sub” sözcüğü hem su hem de alttaki anlamlarında kullanılmıştır. SUB sözünü “yer altı mezarı veya sığınağı” demek olan SUBURGAN sözünde buluyoruz (4).
Şu halde, bu yazıt bir tür yağmur duasıdır. Yazıtta kullanılan harflerin açıkça karşılaştırılabilmesi için sağ taraftaki Orhun abecesinde, kullanılmış olan her harfin sayısını belirttim. Demek ki yazıtın anlamı: “Tanrım: göğün altını aç ve (yeri) sula” olmaktadır.
Doç Dr. Haluk BERKMEN
29.04.2021
Kaynaklar
(1) http://www.orhunyazitlari.com/damgalarin-gocu.html
(2) http://www.halukberkmen.net/pdf/314.pdf
(3) http://www.halukberkmen.net/pdf/237.pdf
(4) http://www.halukberkmen.net/pdf/65.pdf (
5) https://onturk.org/2011/04/14/ankara-gudul-yazitlari
(6) http://www.halukberkmen.net/pdf/401.pdf
(7) Taştaki Türkler, Servet Somuncuoğlu, sayfa 99, Ege Basım Ltd. Şti. 2010, İstanbul.
(8) Anadolu Türk Oyma (Runik) Yazıtları XI, Cengiz Saltaoğlu, Türk Dünyası Tarih Dergisi, Sayı 305, Mayıs 2012, sayfa 42.
(9) Divan-i Lugat-it Türk, Kaşgarlı Mahmut, Besim Atalay çevirisi, Cilt 1, sayfa 516, Türk Dil Kurumu yayını, 1986, Ankara
Yazarın Diğer Makaleleri
- 04 Haziran 2023 GÜZELLİK KAVRAMI
- 07 Mart 2023 VİKİNGLER
- 07 Mart 2023 Vikingler ve Mayalar Doç. Dr. Haluk BERKMEN
- 07 Mart 2023 Vikingler ve Mayalar Doç. Dr. Haluk BERKMEN
- 13 Subat 2023 Birlik ve Beraberlik
- 12 Subat 2023 Kanada anılarım 2
- 09 Subat 2023 Bir kar macerası
- 26 Ocak 2023 Bütün Avrupa Asya Amerika Türktür.
- 26 Ocak 2023 Bütün Avrupa Asya Amerika Türktür.
- 26 Ocak 2023 Bütün Avrupa Asya Amerika Türktür.
- 22 Kasim 2021 KÖK DİL ARAYIŞI VE TÜRKÇE
- 07 Ekim 2021 KADİM DİLLER VE YAZILAR: OKH HALKLARI
- 20 Eylul 2021 ÖZGÜRLÜK ÜZERİNE
- 13 Eylul 2021 Tarihe Bütünsel Bakmak
- 22 Agustos 2021 ENERJİYİ ALGILAMAK
- 07 Agustos 2021 Akıl Zekâdan Üstündür
- 20 Temmuz 2021 VARLIĞIN TEKLİĞİ
- 23 Mayis 2021 KALİTE KAVRAMI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER
- 29 Nisan 2021 GÜDÜL YAZITLARI VE MOĞOLİSTAN YAZITI
- 27 Subat 2021 TÜRKÇENİN ESTETİĞİ
- 29 Ocak 2021 SÜMERCE TÜRKÇE İLİŞKİSİ
- 07 Ekim 2020 DÜZEN KARMAŞA DÖNGÜSÜ
- 28 Agustos 2020 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
- 10 Temmuz 2020 HAYATIN ANLAMI
- 30 Haziran 2020 ANADOLU'NUN KUTSAL KADINLARI
- 14 Haziran 2020 JAPONYA ANILARIM.....................
- 09 Haziran 2020 GÜNÜMÜZÜN GEÇERLİ MANTIĞI
- 05 Haziran 2020 KUANTUM VE İNSAN
- 04 Haziran 2020 BAKTERİLERLE SANAT YAPMAK
- 02 Haziran 2020 HALUK BERKMEN KİMDİR VE SİZLERLE NELERİ PAYLAŞACAKTIR.
5 Yorum
Suna Gülgüden
30 Nisan 2021Halit Çalışkan
01 Mayis 2021Nurdan Erakıncı
02 Mayis 2021Ümran özbey
12 Mayis 2021Muhsin Durlu
11 Temmuz 2022