FARKLI DÜNYALAR

Hep birlikte yaşadığımız bu evrende herkesin farklı bir dünyası var. Yani bu ne demek? Her insanın hayata bakış açısı, yaşadıkları, yetenekleri, kazanımları, ilgi alanları, sevdikleri ya da nefret ettikleri, sabredebildikleri, sabredemedikleri, deneyimleri, çıkarımları farklıdır. Bu aynı tip olmama yani farklı dünyalar hepimiz ve toplum için bir zenginliktir. Düşünün herkes robot gibi aynı olsa, hayat ne kadar sıkıcı olurdu. Biz öğretmenler girdiğimiz sınıflardaki bu farklı dünyaları gözlemlerimizle hemen keşfediyoruz. Onlar da, bizimkileri, tabii!                                                 

Arkadaşlarımızı seçerken bazen bizimle aynı özellikleri taşıyan, bazen de tam tersi özellikleri taşıyan insanları seçeriz.

Sadece dış görünüşlerine bakarak insanları tanıyamayız. Onlarla vakit geçirmemiz, sohbet etmemiz gerekir. İnsanları tanımak için onlarla yolculuk edin, diyorlar.          

Bu çok doğru! Ben şahsen kendisinden değişik bilgiler öğreneceğim, enerjisi yüksek, beni dinleyen ve motive eden, hayat tecrübelerinden faydalanabileceğim, kendini yenileyen ve sürekli öğrenen insanlarla arkadaşlık yapmayı seviyorum. Kendini değiştiren, değişiklikleri seven insanları… Devrimci filozof Heraklitos değişimin önemini ’’Aynı nehirde iki defa yıkanılmaz’’ sözleri ile açıklamıştır. Evrende kalıcılık ve durağanlık yoktur; her şey değişmektedir.

HERAKLITOS

O halde biz de sahip olduğumuz değerleri koruyarak kendimiz de ve bakış açılarımızda değişiklik yaparak, değişen zamana ve her şeye uyum sağlayabiliriz. Bunu yaparken de sürekli öğrenerek bilgilerimizi yenileyecek ve değişimden korkmayacağız. Yine ünlü filozof Sokrates,’Bildiğim bir şey var, o da hiçbir şey bilmediğimdir’’demiştir. Bu da çok doğru bir söz, değil mi? Gerçekten öğrendikçe hiçbir şey bilmediğimizi anlıyoruz. Onu için dünyalarıyla farklılık yaratan insanları seviyorum.

 

    

SOKRATES

Ayrıca minyatür insanlarımız, çocukların dünyalarını da küçümsememek lazım. Tahmininizden daha çok şey bilip, hissedebiliyorlar ve hayata ve tanıdıkları büyüklere ait çok doğru tespit ve çıkarımları var. Onlardan da çok şey öğrenebiliriz. Son olarak doğu felsefesinin en önemli isimlerinden biri olan Konfiçyus’un bir sözü ile yazımı bitirmek istiyorum.

KONFİÇYUS

‘’Bildiğini bilenin peşinden gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız’.                                                            

Sevgiler , Saygılar.................

Suna GÜLGÜDEN

17.03.2021

6 Yorum

Aydın Çetinkaya

Aydın Çetinkaya

17 Mart 2021
Bütüncül düşünceler,eylemler,yönlemeler her zaman kucaklayıcı olmuştur.İnsan olmanın gereği değişimden yanadır özlü güzel yazınızdan dolayı sizi candan kutluyorum Suna hanım.Saygılarımla...
Ayla

Ayla

18 Mart 2021
Çeşitlilik güzel,en azından insanlara seçme hakkı tanıyor. Hayat boyu yüzlerce kişi ile tanışıp belki 5_10 kişiyi kendi içimize dahil ediyoruz. Önemli olan seçtiklerimiz ile uzun soluklu ilişkiler yaşayabilmemiz
Gulten Aydeniz

Gulten Aydeniz

19 Mart 2021
Cok sevgili Suna hanim yazınızı iki kere okudum. İnsan olmanın hem cok kolay hem cok zor olduğunu öğrendim. Diyoruz ya öğrenmenin yaşı olmaz. Lise yıllarımdan itibaren felsefe ile ilgili bilgiler her zaman merakım olmuştur. Yazınızda bunları cok guzel anlamışsınız. Cok teşekkürler. Sevgilerimi sunuyorum.
Nurdan Erakıncı

Nurdan Erakıncı

20 Mart 2021
Öğrenmek, yetenekli kişiler ile tanışıp kendini daha da geliştirmek kadar güzel birşey yok bence. Güzel paylaşımınız için teşekkürler Suna hanımcım, sevgiler.
ERTUĞRUL ÖZBAĞ

ERTUĞRUL ÖZBAĞ

20 Mart 2021
Suna hanım çok önemli bir konuya değinmiş ,eğitim .Eğitim insanda hemen belli olur ,kültür dür, konuşması, davranışları, , toplum içinde fark edilir, bir yerde o insana diğer insanlar not verir ,eğitim o kadar önemlidir ki, ekmek ve su dan sonra o gelir.
Suna Gülgüden

Suna Gülgüden

03 Mayis 2021
HEPİNİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM!

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri