FOLKLOR

   

          FOLKLOR-HALK OYUNLARI

Full time çalışırken yani aile, çocuk ve iş sorumluluklarını yerine getirirken hobilerinizi gerçekleştirmeye pek vaktiniz kalmıyor. Çünkü size ait olan o özgür 2 günü cumartesi ve pazar’ı dinlenme , ev işleri, büyükleri ziyaret ile geçiriyorsunuz.

Ben de part time çalışmaya geçtiğim zaman uzun süredir ilgi duyduğum halk danslarına merak saldım. Hatta torunum Defne’yi de yanıma alarak Bostancı gösteri merkezine giderek halk dansları için form doldurdum. Sonra halk dansı hocam Şükran Özarslan Güvenir  hanımla telefonla konuştum. Bu aktivitenin bana uygun olup olmadığını sorduğum da , tabii ki bana çok yarar sağlayacağını , hareket etmenin kemiklerimi kuvvetlendireceğini söyledi.Ben de bir reformist olarak bunu aileme bildirdim.Aile büyükleri böyle yenilikler yapmak istedikleri zaman bazen tepki ile karşılaşıyorlar.Evet ben bir anneanne ve babaanneyim. Olabilir! Ama benim kendim yani Suna var ortada. Benim kendime ait yeteneklerim ve zevklerim var. Bunları gerçekleştirmek ve yapmak istiyorum.

 

Sonuçta haftada iki gün olan folklor çalışmalarıma başladım. Buraya gelen benim yaş grubumdakiler de benim tarzımda yani hareketli, dansı ve müziği seven kişilerdi. Ben bu yaşta bile merdivenleri hoplaya zıplaya inmeyi seven, içinde çocuk saklı bir insanım. Çocukken de sokak oyunlarının hepsinde yer almışımdır.Yakalamaca,saklambaç,yakar top gibi.Yani öyle bir köşeye çekilip,uzun süre bir kenarda duran bir çocuk değildim. Ortaokulda voleyboloynar, yazın yüzerdim.  Arkadaşlarımın hepsi benim gibi buraya severek ve isteyerek gelen insanlardı. Aralarında uzun süredir bu faaliyeti yapanlar vardı. Zaten yapanlar çok belli oluyordu çünkü verilen yeni bir hareketi çok çabuk kavrıyorlardı. Folklor yapmak bedeni fit tuttuğu gibi beyni de çok çalıştırır. Çünkü o kadar değişik ayak hareketleri vardır ki, bunları beyin kaydeder,yani her değişik hareketle beynimizi daha çok çalıştırır ve aklımızda tutarız.Artı kulaklarımız da müziğin ritmindedir ve ritim ile vücut hareketlerini aynı anda gerçekleştiririz. Velhasıl ben haftada iki gün olan danslara diğer büyük aşkım olan İngilizce öğretmenliği dolayısıyla bir gün gitmeye başladım. Van yöresi, Kırklareli, Ege dansları yapmayı öğrendik. Ayaklar müthiş organlar. Sadece yürümek için yaratılmamışlar.O ayaklarla ne figürler yapılıyor dans ederken aklınız

 
   

 

bize bahşedilen btün organlar mükemmel. Danslarını yaptığımız yörelerin kültürlerini öğrenmiş oluyorsunuz. Ayrıca ister halay ister diğer danslar da birlikten kuvvet doğar duygusunu tadıyor ve dans ederken davul ve zurnanın eşliğinde kendinizden geçiyorsunuz. Ayrıca bu büyük bir terapi size. Burada bulunduğunuz süre içerisinde ne dert ne tasa var. Hepsini unutuyorsunuz ve sosyalleşiyorsunuz. Arkadaş sayınız artıyor, kendinizi daha güvende hissediyorsunuz.Elbette bu duyguların hepsini ve daha fazlasını da bu korada ,sizlerle de yaşıyorum.Bunu başka bir yazımda anlatacağım.

Bu kadar hazırlandıktan sonra tabiî ki bu dansları sunmak ,   diğer insanlarla paylaşmak ve kültürümüzü tanıtmak gerekiyor.Son hazırlıklar yapıldıktan sonra gösterinin yapılacağı yer seçiliyor. Ben folklöre üç sene devam ettim ve sonra istemeyerek bıraktım.

Gösteri yerleri genelde Caddebostan gösteri merkezi ve Türkan Saylan’dı. Kıyafetlerimiz gösteri öncesi bize teslim edilir ve bizler bu renkli güzel kıyafetleri denemenin haklı gururunu taşırdık.

 

 

 Sonunda gösteri günü gelir, bizler o gün sabah erkenden Caddebostan gösteri merkezine gelir provalarımızı yapar, giyinme odalarında özel makyajlarımız yapıldıktan sonra giyinir, otoğraflar çekinir ve davetlileri beklerdik.Sahne arkasında çıkış sıramızı beklerken ya hareketi unutursam,ya yanlışlıkla düşersem diye kalbimiz küt küt atardı.Ama sıramız gelip de sahneye çıktığımız zaman bir sene süreyle yaptığımız çalışmamızı müzik ve ritim eşliğinde ve alkışlarla tamamlayıp,selam verip,sahneden ayrılırdık. Gösteri sonrasında bizi izlemeye gelen yakınlarımızla kucaklaşarak,hatıra fotoğrafları çektirirdik. Ben bu faaliyeti geç gerçekleştirmiş olanlardanım. Keşke daha genç yaşlarda başlasaydım. Yeni yetişen çocuk ve gençlere halk dansları yapmalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Folklor her yaşta güzel. Özellikle lisede okuyan gençlerimize Karadeniz ve Kafkas oyunları çok yakışıyor. Dans ve müzik benim vazgeçilmezim.Bakalım beni ileride ne sürprizler bekliyor? HERKESİN SEVEREK YAPTIĞI FAALİYETLER OLMALI. Bugün hepimiz bu koroda müziği sevdiğimiz için yer alıyoruz! İyi ki buradayıııızzz! Bize bu imkanı sağlayan sayın şefimiz serdar Taştanoğluna teşekkür ediyoruz.

HERKESE SEVGİLER!

Suna GÜLGÜDEN

19.09.2020

  

8 Yorum

Husnu Aydogdu

Husnu Aydogdu

20 Eylul 2020
Fultime - Tam zamanlı - Parttime - Yarı zamanlı - Folklore - Yarı zamanlı - Halk dansları - Halk oyunları - Türkçe yazıp, Türkçe konuşalım. Mersi, bye bye, pardon yerine teşekkür, hoşçakal, affedersiniz diyelim. Dilimiz satılık esnaf, müteahhit ve halkımız tarafından öksüz bırakıldı. İngilizce, Arapca yazılı kısa kollu yakasız fanila, gömlekleri kullanmıyalım. Lokantalarda önünüze konan bir sepet ekmeği yiyip aptal olmayın.
Tuna Sevil Deni

Tuna Sevil Deni

20 Eylul 2020
Folklor oynadığın seneleri gösterilerinizle taclandirdiniz Sunacim. Ben de birçoğunda bulundum ve zevkle izledim seni. Gururlandım ve çok güzel zaman geçirdim. Keşke devam edebilseydin. Tekrar kutluyorum seni ve arkadaşlarını canım.
Ümran özbey

Ümran özbey

20 Eylul 2020
Suna hanım ne mutlu size hobinizi çok güzel bir faaliyetle gerçekleştirmişsiniz. Bende ilkokulda folklor gurubundaydım. Her yörenin oyunları, kıyafetleri, müzıği bambaşkadır. Heleki icrası koromuzun konserleri gibi ayrı bir heyecan, taçlandırmadır. Aynı tesbitiniz gibi zihin figürlere odaklanıyor beyin programlanıyor adeta. Şimdi dizçökerken zorlansak hemen kafkas oyunları aklıma gelir. Gençlerin vucüt esnekliğini spor dallarında bu tür oyunlarda kullanması gerekir. Sizi tebrik ederim.
Suna Gülgüden

Suna Gülgüden

22 Eylul 2020
Yorunlarınız için teşekkür ederim, SEVGİLER!!
Suna Gülgüden

Suna Gülgüden

22 Eylul 2020
Ayrıca bakmasını ve görmesini bilen güzel gözlere ve sözlere teşekkür ediyorumm!!
AYLA

AYLA

23 Eylul 2020
Yıllar önce ben de heveslenip yine Bostancı Gönüllü Evi'nde faaliyet gösteren bir folklor grubuna katılmıştım. Değerli Ünal Altınok hocamız sayesinde Karadeniz, Trakya ve Antep yöresinden bir kaç oyunu öğrenme şansım olmuştu. Ne yazıkki gösteriye çıkamadım ama çok zevkli ve verimli bir süreçti benim için.
Halit Çalışkan

Halit Çalışkan

30 Eylul 2020
Suna hanım istediğiniz folklörü öğrenmeniz ve sahnede oynamanız harika tebrikler ben de lisede kısa bir süre denemiştim burda da sirtaki dersine 1-2 defa girmek istedim ama ayaklarda eski hareketlilik kalmadığı için devam edemedim yapabilenler şanslı koro ile ilgili yazınızı vediğerlerini merakla bekliyoruz
Cemile kazan

Cemile kazan

06 Agustos 2021
Sunacım harika… yetişkinler için tasarlanan programda yapılan halk dansları heyecanı ancak bu kadar güzel ifade edilebilirdi, ben de seninle aynı duyguları paylaşıyorum

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri